Sunt vinovată numai pentru ceea ce n-am făcut…

15 aug. 2009

Cand voi muri sa ma ingropati in picioare caci toata viata am trait in genunchi



"Dar apoi am vazut - mai bine zis toata lumea din restaurant a vazut - o zeita ce se arata in toata splendoarea ei, o preoteasa care invoca ingeri si demoni. Punea in dansul ei erotism si castitate, pornografie si revelatie, adoratia lui Dumnezeu si a naturii."

"Daca dumneata ai descoperit un izvor, lasa-l sa tasneasca si iti va umple viata. Nu incerca sa stai la distanta ca sa fii pe teren sigur si sa vezi ce se intampla; nici nu incerca sa obtii certitudini inainte de a face un pas. Ce vei da, aia vei primi - desi de multe ori vine de unde nici nu te astepti."

”Suntem aici in satucul acesta, si voi stiti ca eu sunt o venetica, de aceea sunteti interesati de ce am eu sa va povestesc. N-ati calatorit niciodata, habar n-aveti de ce se petrece dincolo de munti, eu insa va pot spune: nu aveti nevoie sa slaviti pamantul, el va fi intotdeauna generos cu aceasta comunitate. Important este sa slavesti omul. Spuneti ca indragiti calatoriile? Folositi gresit cuvantul - dragostea este o relatie intre oameni. Vreti ca recolta sa fie buna si de aceea doriti sa iubiti pamantul? Alta prostie: dragostea nu e dorinta, nu e cunoastere, nu e admiratie. E o provocare, un foc ce arde fara sa-l putem vedea. De aceea, daca voi credeti ca sunt o straina pe pamantul acesta, va inselati: totul imi este cunoscut, pentru ca vin cu forta asta, cu flacara asta, si cand voi pleca, nimeni nu va mai fi acelasi. Va aduc dragostea adevarata, nu aceea din carti sau din basme."


S-a nascut in Romania si nu avea niciun nume. In Beirut, parintii adoptivi ii spun Sherine. Apoi primeste numele zeitei intelepciunii, Atena. Calatoreste in toata lumea, cautandu-se pe sine, si afla mai mult decat sperase - afla adevarul despre lumea in care traieste. Si devine vrajitoarea din Portobello.

Romanul spune povestea unei tinere din Transilvania, care ajunge sa schimbe viata celor care au intalnit-o.


"Marea problema a Atenei a fost ca era o femeie a secolului XXII nascuta in secolul XXI si nu s-a ferit s-o arate. Cu ce pret? A platit din plin pentru asta."

"Singurul obicei pe care nu l-am respectat a fost acela de a-l avea pe barbatul meu langa mine atunci cand s-a nascut Atena. Dar moasele au venit chiar daca stiau ca e copilul unui gaje, al unui strain. Mi-au desfacut parul, au taiat cordonul ombilical, i-au facut mai multe noduri, si mi l-au dat.
[...]
Aici, in Transilvania, in afara de dragostea mea, n-ar mai fi gasit nimic. Si, cu toate ca eu cred ca dragostea este de ajuns pentru a justifica o existenta pe de-a-ntregul, eram absolut sigura ca nu-i puteam cere sa-si sacrifice viitorul pentru a ramane langa mine."

"Azi pot sa marturisesc ca am avut momente in care te-am urat, in care m-am cait amarnic ca n-am urmat sfatul infirmierei si n-am adoptat un alt copil. Ma intrebam cum poate o mama sa-si urasca copilul [...] M-am dus la biserica de aici, de langa casa. [...] Am stat si am privit-o pe Sfanta Fecioara cu copilul in brate. Am simtit atunci ca ea imi raspundea. Stii ce a mai spus la sfarsit: Fiul meu nu m-a auzit. Iar acum ma bucur ca nu a facut-o."

3 comentarii:

  1. imi place titlul!!! presupun ca e o carte foarte interesanta:-?

    RăspundețiȘtergere
  2. wow..acum am observat si poza de mai jos:X:X
    ce culori, ce contrast:X:X si comentariul--fara cuvinte!! esti o fata speciala>:D<

    RăspundețiȘtergere
  3. frumoasa carte :X.....da la faza cu Viorel m-a bufnit rasu'....my name is Viorel

    RăspundețiȘtergere