Sunt vinovată numai pentru ceea ce n-am făcut…

29 nov. 2010

Noaptea Sfantului Andrei

Noaptea asta, e noaptea Sf Andrei.


Crestinii ortodocsi in ziua de 30 noiembrie il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei. Din punct de vedere calendaristic toamna se incheie in aceasta zi de Sfantul Andrei si intram in sezonul de iarna.

Se spune, ca si superstitii de Sfantul Andrei, ca aceasta noapte este una dintre noptile cele mai bune pentru a se face vraji si farmece si este numita si Noaptea Strigoilor. In credintele poporului roman, in noaptea dintre 29 si 30 noiembrie ies moroii si strigoii. Astfel, pentru a fi feriti de moroi si strigoi se ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele si usile caselor. Ziua de Sfantul Andrei se mai numeste si Ziua Lupului, caci se crede ca in aceasta zi lupul devine mai ager, isi poate indoi gatul care de altfel este teapan si astfel nimic nu-i poate sta in calea atacului lui.
Se spune ca Sfantul Andrei ar fi fost stapanul fiarelor salbatice si ca aceasta in noaptea zilei de 30 noiembrie le elibereaza si le trimite sa manance toate vitele celor care nu tin aceasta sarbatoare.

Daca fetele nemaritate isi pun sub perna in noaptea de Sfantul Andrei 41 de boabe de grau si daca viseaza un baiat ca le va fura graul, acel baiat va fi ursitul lor.

Un alt mod ca fetele sa-si afle ursitul in noaptea de Sfantul Andrei esta acela de a-si prepara o turta subtire din faina de grau, „Turtuca de Andrei”, foarte sarata si de a o manca inainte de culcare, fara sa bea apa. Daca in somn, un baiat ii da apa sa bea, acesta ii va fi ursitul.


Un alt obicei pe care il practica fetele de Sfantul Andrei este acela in care isi vad norocul sau ghinionul. Astfel ele pun 9 cescute pline ochi de apa intr-un vas sub o icoana. A doua zi dimineata se masoara apa cu aceeasi cescuta si daca va mai ramane apa in vas, atunci se spune ca fata va avea noroc, dar in caz contrar, daca cea de a 9-a cescuta nu se va umple perfect atunci nu vor avea noroc si nu se vor marita.

Daca in noaptea de Sfantul Andrei este luna subtire si daca iti pui o dorinta uitandu-te la ea, se spune ca dorintele puse in aceasta noapte ti se vor indeplini.


O alta datina spune ca pentru ca fetele sa-si viseze ursitul acestea trebuie sa mearga cu lumanarea de la Paste la o fantana si sa vorbeasca cu Sfantul Andrei si sa-l roage sa ii arate in vis ursitul.

Un alt obicei care se practica de Sfantul Andrei pentru a prezice vremea este acesta. In aceasta noapte, femeile pun in podul casei randuite 12 cepe, atribuindu-i-se fiecareia cate o luna a anului. Rezultatul se citeste in seara de Craciun, astfel cepelor stricate le corespund lunile ploioase, iar cepelor care au incoltit lunilor bune si roditoare.


Eu am ales sa fac "Turtuca de Andrei"....si nu pentru ca mi-ar fi placut cum suna, sau pentru ca as fi ales la intamplare....ci pentru ca o femeie mi-a povestit de traditia asta....bunica a respectat-o, mama a respectat-o, si cine stie cate alte generatii inainte... Din ceea ce mi-a povestit mama, ea a primit un raspuns, oarecum evaziv, ce-i drept. A visat un barbat inalt, brunet, cu mustata....imbracat intr-un costum negru, cusut cu ata alba, ca niste fasii, destul de groase. A doua zi, s-a dus la o batrana, sa o intrebe de vis. Si batrana i-a zis: "Te vei lega de un barbat de la mare distanta", si asa a si fost....bine, daca luam in considerare modernizarea mijloacelor de transport din ultimii ani, nu e o distanta chiar atat de mare intre Iasi si Tecuci.
Asa ca am trecut si eu la treaba.

Turta o faci cu ajutorul unei jumatati de coaja de nuca. Amesteci o jumatate de faina, o jumatatea de apa, si o jumatate de sare. Apoi o pui la copt intr-un ceaun. Trebuie sa o faci singura, fara ajutorul nimanui. Inainte sa te culci o mananci.

Nu stiu daca e datorita cantitatii mari de sare, care provoaca o nevoie imensa de a bea apa, nevoie ce transmite semnale creierului tau, si astfel visezi ca vine cineva si iti aduce apa. Nu stiu daca e un lucru care pur si simplu se intampla, pentru care nu putem gasi nicio explicatie, desi mi-ar placea mai mult varianta asta. Tot ce stiu e ca am credinta. Pur si simplu cred in astfel de superstitii, in majoritatea supersitiilor defapt. Poate pentru ca intotdeauna mi-au placut povestile invaluite in mister, sau in negurile vremii, mai ales daca porneau din amintirile bunicii; sau poate pentru ca mama mi-a transmis o parte din credinta si experienta ei, sau poate pur si simplu cred. Nu stiu decat ca m-am simtit mereu purtata, ca de un fir invizibil, spre tot ce inseamna trecut. Un timp in care n-am putu trai, si lucrurile importante pe care le-am pierdut. Datini, obiceiuri, superstitii, leacuri. Cateva ceaiuri, tincturi si paste de frunze, radacini si fel de fel de plante amestecate, si oamenii erau mult mai sanatosi. Si traiau mult mai frumos.

Asa ca daca ma pot intoarce macar pentru o noapte in trecut, de ce sa nu o fac? Nu ma astept sa visez vreun print venind calare pe un cal alb, eventual cu un pahar de apa pe cap, sau sa pot retine exact trasaturile unui barbat...viitorul meu sot. Poate ca nici macar nu ma astept sa visez ceva. Cred, dar nu voi fi dezamagita daca nu se va intampla. Am abia 18 ani.
Si totusi, daca vor exista noutati, abia astept sa vi le impartasesc!!! ;))

O seara frumoasa>:D<

5 comentarii:

  1. nu sunr fata de maritat,deci....

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt aici pentru a depune mărturie despre modul în care acest puternic jucător de vrăji numit Dr. Ogala m-a ajutat să-mi îmbunătățesc relația. Am fost cu sufletul la gură când amantul meu mi-a spus că nu mai este interesat să se căsătorească cu mine, pentru că o altă doamnă a folosit magie neagră asupra lui. Am plâns și am plâns în fiecare zi, până când s-a înrăutățit atât de mult încât am contactat internetul pentru ajutor, atunci am citit o recenzie pe dr. Ogala, apoi am l-am contactat pentru ajutor în găsirea iubirii și a vieții mele. , m-a ajutat să arunc o vrajă de dragoste puternică și, spre surprinderea mea, după 24 de ore de a face vraja de dragoste, iubitul meu s-a întors în genunchi implorându-mă să-l iert. adresa sa de e-mail: drogalad02@gmail.com WhatsApp +2347049668119 ...

    RăspundețiȘtergere